Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

Fèlix Edo: “Vull que siga el lector qui òmpliga els buits d’aquesta novel·la”

El Temps/ Violeta Tena | 05-05-2021

Fèlix Edo Tena (Vilafranca, els Ports, 1981) va debutar al món de la novel·la el 2016 amb El guardià de les trufes, ambientada en el món de la masoveria a l'interior de Castelló. Ara publica el seu segon llibre, Lluny de qualsevol altre lloc (Onada), on proposa al lector una passejada des de l'espai urbà al rural a través dels ulls i les vivències d'un protagonista desconcertant.

-D'on naix Lluny de qualsevol altre lloc?
És una novel·la que està connectada amb El guardià de les trufes, però que alhora n'és molt diferent. Mentre en El guardià de les trufes vaig voler retratar el món dels masos dels Ports i del Maestrat, una realitat que avui en dia agonitza, Lluny de qualsevol altre lloc està ambientada en el present i en una zona urbana com és Castelló. Em resulta difícil explicar d'on naix un projecte d'aquest tipus, però sí que tinc clar que volia retratar la situació urbana en el segle XXI i sobretot com és la relació entre les zones rurals i les urbanes en aquest moment de transició que estem vivint. El camp pateix una greu crisi d'abandonament, però les ciutats també viuen les seues particulars dificultats, sobretot certa descomposició urbana que pot arribar a una degradació aguda si no s'atura quan toca. Quant a això, Castelló és un municipi amb un passat agrícola que no s'ha sabut integrar en la societat moderna. Moltes escenes de la novel·la les ambiento en els marges d'aquesta ciutat, en l'extraradi, on hi ha antics camps de tarongers que no es treballen perquè no ix a compte, bancals d'horta erms o séquies que han deixat d'estar en ús. A hores d'ara només queden les restes d'un naufragi que resta allí avergonyit, i que ha patit una gran pressió urbanística sense cap mena de control. Trobo que ens ha mancat tenir més respecte per aquell passat. També vull deixar clar que tampoc no he volgut fer una postal nostàlgica. El passat va ser dur i difícil, també injust i desesperançador, però penso que ens hauríem de sentir vinculats a unes arrels.

-Lluny de qualsevol altre lloc és un recorregut vital, però també literalment espacial. Fa que el lector recórrega els camins a través dels ulls i les experiències de Joan. Què perseguia amb això?
Aquesta és una novel·la totalment lineal basada en els vagabundejos de Joan. El fet que el personatge principal camine tant és tota una declaració d'intencions. En contra dels itineraris i els recorreguts en cotxe, és a dir, en contra de la velocitat, vull reivindicar aquesta altra forma de transitar per la vida. Perquè és a través d'aquest caminar com els personatges descobreixen el camp i la ciutat, i, sobretot, com aquestes dues realitats s'interrelacionen. També és la manera com es descobreix la història de la ciutat i els traumes del seu passat. En la meua visió de la literatura, la història queda reflectida en la matèria, en l'espai. D'alguna manera, el passat esdevé la pols d'aquella alqueria que s'està solsint o d'aquell camp que s'està ermant i que tapa tots els objectes amb una escorça fina. Literalment, aquest espai esdevé un bocí de temps, és a dir, de memòria. I vull que siga a través d'aquesta memòria material com s'entenga la història que vull contar.
 

Llegir més: https://www.eltemps.cat/article/13626/entrevista-felix-edo?fbclid=IwAR06CTPa4KLpOOtilf0NUAfG0deu3bUPRX-MUEuvhI4zHssIKPOtrId3s64

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación