Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítica i ressenyes > Llibres

L’extraordinària vitalitat poètica de Jaume Pérez Montaner

"Solatge" Jaume Pérez Muntaner. Perifèric Edicions

Revista Lletres Valencianes núm. 27 | 07-06-2010

El professor i crític Jaume Pérez Montaner (L'Alfàs del Pí, 1938) , després d'uns anys de silenci en la creació literària, ens torna a sorprendre amb un bell poemari, Solatge, de difícil catalogació d'entrada per l'amalgama d'interessos que s'hi troben i s'hi creuen. En efecte, d'una banda trobem una persistent remembrança i voluptuositat, d'altra, una nostàlgia dels records i del carpe diem fruïts i, per fi, unes amargues engrunes de l'enyor. Tot plegat ens duu a qüestionar-nos si es tracta d'un temps de retorns o d'oblits. Ara bé, potser la definitiva praxi literària de Pérez Montaner surt en aquest poemari, com en altres anteriors, en la meravellosa transformació d'una conjunció d'anècdotes personals –viatges, amistats, l'eterna i impagable companya, Isabel– en categories, gràcies a la seua poderosa artesania lírica, amb què el gran poeta d'Alfàs del Pí ha anat encastant la seua inigualable orfebreria.

A les constants preocupacions temàtiques de Pérez Montaner –crítica social i crítica, alguna vegada, dels polítics– hi apareixen altres temes com ara la lletgesa urbana –interessant tema ben poc tractat, l'insòlit poema «Notícies de la guerra» –un dels millors del poemari– el record per als amics desapareguts –B.Bonet, Jaume Fuster,M.G.Grau, C. Simon, J. L. Giménez-Frontín–, que ens recorda una preocupació de Ibn Jafaya a la seua edat.

La referència constant sobretot de l'alemany Rilke i d'altres poetes de llengua anglesa com ara Milton,Wordsworth, Ashbery, marquen el caràcter de les cites i, per supost, la lectura dels seus favorits. Tanmateix, la referència als versos de l'Estellés no encaixa gens amb la gravetat i ambició de Solatge. D'altra banda, hauríem de destacar composicions com «Sota el poema» o «Adéus», una mena de autoretrat amb voluntat d'epitafi, d'allò que el lector futur haurà de llegir de la seua vida i obra: «cansat de tot ara recorda el lloc/ on va teixir tenaç dies i afanys/ papers i obscurs presagis/ amb un ocult sentit/ que potser no sabria destriar...» . Jaume Pérez Montaner amb la publicació del seu darrer poemari demostra fins quin punt la seua elaboració artesanal en la lírica arriba a uns nivells altíssims per la seua capacitat de síntesi conceptual i metafòrica, que el manté des de fa temps, en un lloc destacat dins de la poesia catalana actual. Com a exemple del que diem us remet al poema «Paisatge» on hi veureu una sàvia combinació del paisatge físic amb una modèlica introspecció del jo: «un cel furtiu enllà de la finestra/ els tarongers/ la llum de plom sobre la plana/ els astres nus/ el vent sota les cames// des d'ací dalt potser/ és la paraula l'única defensa/ però el teu nom fluent// ha fet florir el fosc ramell del plor// sobre el teu cos ocells/ de vol precís i metàl·liques ales// t'obrin el pit i et rebusquen les venes/ i ara només et queda/ la imatge dibuixada del teu crit solitari».

_ Lluís Alpera

Lletres Valencianes, nº 27

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación