Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Resseguint les petges del passat

Revista Lletres Valencianes

Labellerol mort

La ciutat de Xàtiva, el segle XVIII i les conspiracions polítiques que envolten la nissaga de nobles xipriotes dels Arcàngel Gabriel de Sant Esteve tornen de nou a ocupar les pàgines de la nova novel·la de Vicent Josep Escartí, L’abellerol mort.

En L’abellerol mort,Vicent Josep Escartí es val, una vegada més, de la literatura memorialística per a relatar-nos les investigacions mampreses pel noble xipriota Arcàngel Gabriel per tractar d’esbrinar les causes que originaren l’assassinat de son pare a la ciutat de Xàtiva l’any 1764. Després de fer escala a les ciutats de Gènova i de València, ciutats on manté contactes amb persones de diversa índole que li faciliten informació referent als presumptes assassins, el noble xipriota arriba finalment a la ciutat de Xàtiva, on començarà veritablement la seua tasca d’investigació.

Així, doncs, és, a través d’aquestes memòries, que el lector pot endinsar-se en la vida quotidiana de les ciutats abans esmentades tres segles enrere. En altres paraules, el lector té la possibilitat de fruir d’unes memòries destinades a no ser publicades i, per tant, totalment domèstiques, que deixen, a cada línia, un regust de privacitat d’allò que es reconta.

I és que, a les pàgines de L’abellerol mort, trobem una galeria de personatges ben diversos i peculiars: bandolers al marge de la llei, assassins a sou, nobles interessats a augmentar el seu patrimoni a canvi de favors i una dona enigmàtica i pertorbadora, dona Dolcina, capaç d’enamorar bojament al nostre protagonista. En definitiva, l’autor retrata la quotidianitat dels diferents estaments de les societats genovesa, valenciana i xativina de l’època, tot i aconseguint barrejar un elenc de personatges ficticis i reals sempre al servei de la versemblança de la història ficcionada. Perquè, en definitiva, L’abellerol mort no és sinó una història ficcionada, una d’aquelles històries particulars que solem escriure en minúscula i que, al capdavall, conformen la Història en majúscula. Però, el recurs principal del qual se serveix l’autor per a transportar el lector al moment històric en què es desenvolupa l’acció de la novel·la no són les memòries del protagonista. O, si més no, no és, al meu entendre, el recurs que més pesa en la novel·la. I és que, molt a sovint, atorguem massa importància a la trama ideada per l’autor en detriment de la manera com aquest és capaç de recrear el passat històric a partir dels aspectes formals del llenguatge. Obviar aquest aspecte formal seria, en el cas de L’abellerol mort, obviar potser el seu major encert. Perquè, si d’alguna cosa és capaç Vicent Josep Escartí, és de transportar el lector a les ciutats de Gènova, de València o de Xàtiva del segle  XVIII a través de la sintaxi, del lèxic i del ritme cadenciós i sumptuós de la seua prosa, una prosa que es complau en la descripció minuciosa del detall i en l’ús variat d’expressions paremiològiques de gran riquesa. A més, però, d’aquest treball d’orfebreria lingüística, el lector no tardarà gens a copsar també un treball d’erudició i de documentació excel·lent que es veu reflectit en tot un seguit de situacions domèstiques i quotidianes que es descriuen en la novel·la amb mestria. I és que no debades Vicent Josep Escartí és un dels estudiosos més reputats en l’àmbit de la literatura memorialística valenciana dels segles XV al XVIII.

Salvador Ortells Miralles

Lletres Valencianes, nº 27

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero27secciones/narrativa.pdf

 

Labellerol mort

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación