Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Una illa de filòsofes

Revista Lletes Valencianes núm. 37

Tot el que tinc per ballar amb tu

Tot el que tinc per ballar amb tu. Elvira Cambrils. Edicions del Bullent. València, 2014

És un tòpic de les utopies endur-se les societats ideals, somiades o desitjades a una illa llunyana, si més no. No fou, però, el cas d'Aristòtil: «per a nosaltres la felicitat consisteix en una modalitat de l'activitat (ενέργειάν τινα την ευδαιμοίαν)». Tampoc no ho és per a Elvira Cambrils, que fa dir a Felicitat: «Dimitris no abandonaria la seua illa per res ni per ningú i el meu lloc no era aquell.»

El relat comença una vegada la història ha finit, per això tota la narració és un gran anacronisme: és el relat d'un altre temps ja periclitat, superat, encara que l'inici in medias res de la narració primera obligue Feli a recuperar tots els fets que han causat la seua arribada a l'illa de Sèrifos. Així doncs, Feli és la protagonista i, alhora, la veu narrativa que diu el relat i ens conta, així, la seua història. Ella focalitza la narració i ella administra la narració de paraules de la resta dels personatges que li permeten argumentar el narrat. Aquesta podria ser una fitxa tècnica sumaríssima de la sintaxi narrativa de Tot el que tinc per ballar amb tu, d'Elvira Cambrils, i que publica les Edicions del Bullent en la seua col·lecció «Miratges».

Tanmateix, les tàctiques tècniques amb què s'escriu una novel·la no són ni poden ser gens alienes al seu significat o sentit, sinó que són la materialitat lingüística necessària per a poder determinar el missatge de l'acte comunicatiu on nosaltres, els lectors, esdevenim receptors. Així, Felicitat —que aquest és el nom complet de la narradora i protagonista— arriba sarcàsticament a l'illa cíclade de Σέριφος a causa de la seua infelicitat, però amb la intenció de guarir-se'n: la mateixa narradora n'és ben conscient i, així, compara la seua illa amb el Berghof, sanatori d'un altre relat: Der Zauberberg, de Thomas Mann. Feli, una valenciana, professora de filosofia; dona abandonada del seu home, que n'ha trobat altra de més jove; amb una mare hemiplègica, de la qual té cura a torns compartits de tres setmanes amb els seus dos germans, fuig d'una vida, la seua, que s'escanya i, fins i tot, d'una filosofia que no la consola. Felicitat, així, semànticament, semblaria esdevenir una figura simbòlica d'aquestes classes mitjanes valencianes que pretenen solucionar llurs crisis vitals i existencials amb viatges exòtics, com poden ser, des de la vulgaritat i la niciesa de la societat de masses, les navegacions per les mars de l'Hèl·lade. No obstant això, la nostra protagonista sabrà desfer-se'n i superar l'estultícia mitjançant la seua exigència teòrica i pràctica, amb l'ajuda dels seus pensadors i de la gent de l'illa.

«A parer nostre —diu Aristòtil—, l'home —llegiu-hi la paraula 'dona', és el mateix, encara que l'estagirita no ho tingués molt clar— veritablement savi, veritablement virtuós, sap patir tots els atzar de la fortuna [...] No li arrencaran fàcilment la seua felicitat, no hi haurà prou perquè la perda amb les dissorts ordinàries...». Hem de concloure, així, que Tot el que tinc per ballar amb tu és una novel·la d'aquesta estranya actualitat incessant: la constant, des de l'inici, lluita humana per viure una vida bona. Elvira Cambrils sap aportar discretament i enèrgica els arguments per a acarar les nostres catàstrofes, individuals i col·lectives, i treure'n, d'això mateix, la felicitat de la vida. Cal, doncs, que filosofem una mica; amb l'elegància i la senzillesa, però, que ho fa la nostra filòsofa de Pego. 

Josep Mir

Llegiu la Revista completa:

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero37completo/revista-37.pdf

Tot el que tinc per ballar amb tu

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación